Fransa'da Avcılık
Roubaix La Piscine Müzesi - Seramik tabak / Avlanan köylü ve tazıları
Elindeki silah 17.yüzyıla aitmiş / Kaynak:Müze bilgileri
2018 yılının son ayında yakın kapı komşum 26 senelik Fransız dostlarını ziyarete gideceklerini söylediler.
O anda, misafir olacakları Sn. Dr.Maurice- Alaine'nin (Kulak Burun Mütehassısı) avcı olduğunu anımsadım.
Eşi çocuk hemşiresi Marianne Hanımı yıllar önce bu dostluk sayesinde Çamlıdere'de misafir etme şansımız olmuştu.
Sn. Marianne Grailles / Sn. Alev Yılmaz /2010
Ankara / Çamlıdere / Aluç Dağı Mevkii
Geriye dönüp baktığımda Fransa hakkında çok sayıda yazı yazdığımı anımsıyorum.
"O Başka" - "Hoplayıver Çekirge" - "Yok Devenin!.." - "Ahlaklı Avcı" ve "Çatışma" ilk anda anımsayabildiklerimden...
Özellikle "O Başka" başlığı altında kaleme aldığım yazım, avcılığın sosyoloji bağlamında köklerinin insanlık tarihine kadar indiğinden öte, günümüz dünyasında da en ilkel güdülerin halen sürdüğünün somut kanıtlarını taşır.
"Bu geziyi avcılar lehine nasıl bir fırsata çevirebilirim" diye düşündüm. Aklıma ilk gelen şey "var olan bilgilerimi güncelleyebilirim?" oldu.
Aslında Orman Bakanlığı'nın yetkilileri ile yapmış olduğum 11 günlük ziyarette Fransa'da var olan sistemi her boyutu ile masaya yatırıp ince elemiş sık dokumuştum.
Fransa'da yasaların zırt pırt değiştiğini, günü kurtarırken yılları kaybettirecek yönetmeliklere dayanan bir sistemin yürütüldüğünü hiç ama hiç zannetmiyorum.
Bu davranış şark'a özgüdür. Öyle olmasa 10 Temmuz 1953'de yürürlüğe giren "6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar" başlıklı yaklaşık 3 sayfadan oluşan kanun aradan geçen 56 sene zarfında çıkan yönetmelikler yüzünden 50 sayfaya ulaşmış olamazdı. Daha da önemlisi güncel Türkçe yerine yer yer Osmanlı dönemine hakim Farsça kelimeler kullanılarak; anlaşılabilmesi için bu kanunu okurken bir de lugat kullanılması zorunlu hale gelir miydi? Aslında bu durum bizim hukuk sistemimizin hemen hemen tümü tümü için söz konusudur. Özde kanun yapıcı vatandaşa: "Sen anlamasan da olur. Avukatın sana anlatır" demektedir.
Neden acaba!..
Hukuka ihtiyacınız olduğunda, önce beni anımsar, sonra da kulağımı uzun uzun çınlatırsınız.
Şimdi sizlere, bahse konu gezi sonunda dostlarım vasıtası ile -avcılıkla ilgili olmak üzere- sorduğum sorulara karşı Sn. Dr.Maurice-Alaine'nin verdiği cevapları aktarmak istiyorum.
Yeri geldi "Avcılık yapmak isteyenlere sigorta yapmasını zorunlu hale getirebilsek önemli bir adım atmış oluruz diye düşünüyorum.
Soru 1-- Fransa'da kaç avcı var?
Cevap 1- Fransa’da 1.300.000 ruhsatlı avcı bulunmaktadır. Erkeklerden oluşan avcıların çok farklı avlanma metodları vardır. Düz alanda (tarlalarda), ormanlık alanda, sulak alanlar üzerindeki kulübelerde, gözetleme kulelerinde (güvercinler için), atlar ve köpekler eşliğinde yapılanlar ile, kış aylarında tavşanlar için saklanıp av yapma gibi avlanma metodları vardır.
Soru 2- Fransa'da hangi tür yaban hayvanı avlanır?
Cevap 2- Küçük hayvan avcılığı: keklik, sülün, ördek, tavşan ve memeli hayvan avcılığı yapılır. Örneğin: yaban domuzu, dağ keçisi gibi. Bu avlarda, saçma atan yivsiz silahlar kullanıldığı gibi, yivli silahlar da kullanılır. Okla avlanmak suretiyle sürek avı da yapılır.
(Not: Benim bildiğim kadarı ile yabankeçisi avında avcının sadece yivli silah kullanma mecburiyertinin yanı sıra bir de gözlemci olması zorunlu diye anlatmışlardı. Çok daha fazla bilgiyi geçmiş yazılarımda bulabilirsiiz. M.Bora)
Soru 3- Hangi zaman diliminde avlanma yapılabilir?
Cevap 3-Av sezonun açılış ve kapanış tarihleri türlere göre farklılık gösterir. Söz konusu ördekler olunca avlanma sezonu biraz daha uzundur.
Soru 4- Fransa'da avcılık yapabilmenin şartı nedir?
Cevap 4- Öncellikle avlanma ruhsatı almak lazım. Genç avcılar için avcılık, silahlar ve yasayla ilgili bir sınava girmek zorunludur. Ruhsatların ücretleri farklılık gösterir (2019’da belki de 200 Avro olacak). Olası kazalar için mahkemelerde bitebilecek ceza-i sorumluluktan kaçınabilmek için sigorta da zorunludur. Ayrıca “Av Derneği”nin Başkanı, mali işlerden sorumlu olan avcı üye vasıtası ile av planları vb. masraflar için üyelerden ek aidat toplar. Zira her yıl av hayvanlarının çoğalmasını sağlamak ve büyük avlar gerçekleştirmek için av sahalarına kira ödemek gerekmektedir. 12 günlük bir av için yılda en az 1000 ila 1500 Avro arasında ödeme yapmanız gerekir. Ayrıca ruhsat ve sigorta da yaptırmak zorunludur. Bu ormanlık alan için de geçerlidir. Ödeme yapmak zorunludur. Ancak köylerde yapılan av için bu miktar çok daha azdır. Tüm avlaklarda yasal tarihler dışında avlanmak kesin suretle yasaktır. Fişekli ya da kurşunlu av silahına sahip olmak için av ruhsatı gereklidir.
Soru 5- Kaç dönümlük bir alanda kaç avcı avlanabilir?
Cevap 5- 3 hektarlık bir alanda (yani 300 m kareye 100 m), bu 3 hektarda av yapılabilir ancak grup halinde av için daha büyük bir alan gerekir.
Soru 6- Günübirlik avlanma bedeli kaç Avro'dur?
Cevap 6 - Bir günlük av da satın alabilirsiniz Bu masrafınızı biriyle paylaşabilirsiniz. Bu da günde 100 ila 300 Avro arasında bir gider demektir. Bu hal, Fransa’nın merkezinde bir bölge olan La Sologne ve Orleans’ın Güney'inde özellikle gerçek anlamda bir sanayiye dönüşmüş durumdadır. (özel avlaklar)
Soru7- Fransa'da avcıların politik yaklaşımları var mı? Varsa hangi faktörler ön plana çıkıyor?
Cevap 7- Klasik bir şekilde söylersek, avcı grupları daha çok geleneklerini muhafaza etmek isteyen “muhafazakar” bir sınıftır ve sağcı siyasi çizgide yer alırlar.
Ayrıca “çevrecilerle” her zaman çatışma içindedirler. Oysa av hayvanı sayısının azlığı avcılık çağından önce de aynı idi.
Günümüzde tarım alanlarında kullanılan ürünler ve çitlerin yıkılması sürekli artan yaban domuzları dışında av hayvanlarının üremesinde olumsuz etkenlerdendir.
Şimdi bu dostluğun fotoğraf karelerine yansıyan enstantenelerini sizlerle paylaşmak istyorum. (Bunun için komşularımdan izin aldım)
Sn.Dr. Maurice-Alaine / Sn. Alev Yılmaz
Soldan arkaya doğru: Sn.Jean/Sn. Helene
Sn.Dr. Maurice- Alaine Grailles / Sn. Marianne Grailles / Sn. Alev Yılmaz
Le Musée de Roubaix La Piscine /Roubaix La Piscine müzesi
Eski bir yüzme havuzunun yeniden yapılandırılması sonucunda Fransa'da önemli bir müzeye dönüştürülmüş.
Bu gezi sırasında Picasso ve Giocometti'nin eserleri sergilenmekteymiş.
Sn. Alev Yılmaz
Lille Müzesi/Sn. Doç. Dr.Erdal Yılmaz
Sn.Jeanne Grailles / Sn.Marianne Grailles / 2019 Yılbaşı Yemeği sonrası
Merci pour tout /On vous attend en Turquie/ Herşey için teşekkürler. Türkiye'ye bekleriz.
Rends-toi souvent chez ton ami, car le chemin inutilisé est un buisson de buissons.
Nous attendons :)
Arkadaşınızın evinize sık sık gidin. Çünkü kullanılmayan yolu çalılar bürür.
27 Mart.2019 / Ankara